Search

ZorgVoorZorgPrijs

Veertig jaar geleden werd het Taalunieverdrag getekend. In coronatijden krijgt zo’n verjaardag een speciaal tintje in de vorm van een bijzondere prijs. De Taalunie steunt met de ZorgVoorZorgPrijs initiatieven die de medische taal en daarmee de zorg meer toegankelijk maken. In tijden van COVID-19 heeft de zorgsector alle belang bij een (h)echt taalbeleid.

Uit achttien inzendingen wordt door een jury van experts en ervaringsdeskundigen op 23 juni 2021 het winnende initiatief bekendgemaakt. De winnaar krijgt een geldbedrag om het materiaal verder te ontwikkelen en binnen het taalgebied breder te verspreiden.

De Taalunie ondersteunt wereldwijd iedereen die Nederlands leert, onderwijst of gebruikt. Om dit nog effectiever en makkelijker te maken werd in 2020 begonnen met de ontwikkeling van het online platform mijnNederlands. Hier vinden gebruikers nascholing, kunnen ze materiaal uitwisselen en financiering aanvragen, en na het aanmaken van een account kunnen ze ook met elkaar in contact komen. 

Wie Nederlands leert, kan er terecht voor informatie, tips en stagemogelijkheden. 

Zo komen sprekers van het Nederlands over de hele wereld dichter bij elkaar. 

Het platform mijnNederlands wordt in de herfst van 2021 in gebruik genomen en 

zal dan verder groeien dankzij de bijdragen van gebruikers. 

Lichtpuntjes van het Nederlands

Als verjaardagsgeschenk voor alle Nederlandstaligen in de wereld, schitterden er in december via YouTube tien online lezingen met de naam Lichtpuntjes van het Nederlands. Neerlandici van binnen en buiten het taalgebied vertelden over de uiteenlopende onderwerpen die ze bestuderen. Via de chat konden kijkers vragen stellen. Marc van Oostendorp modereerde de reeks.

Spring naar de inhoud